Chilipeppar. 

Aptitstimulerande, mycket c-vitaminrik stark krydda. Chilipeppar är en värmekrävande växt, som bara kan odlas på friland i de sydligaste delarna av vårt land. Bäst resultat får du om du odlar i t.ex. hobbyväxthus, i en kruka på terassen eller något annat skyddat läge. 
Så i såjord (näringsfri jord) febr-mars månad.
Till odling: Använd en välkomposterad näringsrik jord, 5 säckar för 100kr är oftast ren torv.
När plantorna är ca.5cm höga eller visar två bladpar planterar du dom i småkrukor diameter ca.10cm. Plantorna behöver flera omkrukningar, slutkrukan bör vara 5-10 liter eller direkt i jorden på friland eller i växthus.
Efter midsommar är det lagom att sätta ut dina plantor om vädret så tillåter. 
De flesta sorterna ger riklig skörd.
 
Styrkan är mycket sort-beroende den mäts i scovillgrader.  En bra kniv och lite teknik gör att du inte behöver röra vid frö och mellanväggar när du rensar frukterna, där det mesta av styrkan sitter. Vill du testa styrkan på en okänd sort så skär av frukten strax under skaftet och smaka med tungspetsen, så får du ett begrepp om hur stark sorten är.
Frukterna kan användas färska, torkade, djupfryst, mixade till chilipulver eller där din fantasi sätter gränserna. 
Chilipeppar och spansk peppar är samma sak. Sågrupp 5 gäller för samtliga chilisorter. 
En fröportion innehåller ca 15 frö om inget annat anges. 
Normalt gror de flesta sorterna inom 1-2 veckor, men vissa sorter kan ta upp till 5 veckor innan dom gror. Så kasta inte sådderna för tidigt. För större mängder än 100st frö kontakta oss för prisförslag.

Alla chilisorter är fleråriga men kan inte övervintra utomhus. Det är en utmaning att övervintra chiliplantor men det går. Lite mindre vatten och strax under rumstemperatur är två bra grundförutsättningar. När plantan börjar skjuta nya sidoskott beskär man tillbaka grenarna över två-tre skott och planterar om. Vatten, näring och lycka till.

Capsicum annuum
I den gruppen hittar du de flesta sortern allt från mycket heta vildarter till söta paprikor. Dom gror oftast snabbt och mognar fram tidigt.
Utvecklingstid med variationer är 180-210 dagar från sådd till skörd.
Capsicum baccatum
i den här gruppen finns dom absolut vackraste och märkligaste fruktformer och färger du kan tänka dej. Stora smakvariationer där av namnet bärpeppar. Dom gror ofta snabbt, mognads tiden varierar mycket från 180-210 dagar.
Capsicum chinese
Här finns värstingarna med styrkor upp till närmre 2 miljoner scovillegrader, men också fantastiska smakupplevelser. Gruppen har haft sin största utbredning i den karbiska övärlden. Därav namnet Havannapeppar.
Capsicum frutescens
Betyder buskchili här hitta du bl.annat Tabasco och Malagueta
Capsicum pubescens
Andernas juveler, finns i många olika former dom har en omedelbar hetta och som torkade får dom en fruktig smak som inte finns i den färska frukten. Pubescens betyder hårig, bladen har en lite luden yta som skyddar mot kyla.

Capsicum annum
Capsicum baccatum bärpeppar
Capsicum chinense Habanero
Capsicum frutescens
Capsicum pubescens